Günlük son kahveni ne zaman içmelisin?

Kötü bir kahve bile hiç kahve olmamasından daha iyidir’ – David Lynch

Kahvesiz yapamam diyenleri bu tarafa alalım. Bir göz atın derim 😉

Kahve severler, kahvenin enerji verme özelliğinin yanı sıra kafeinin aslında bağımlılık yarattığını itiraf etmeseler de bilirler. Bu, bir iki fincan kahvenin zarar vereceği anlamına gelmez, ancak çok tüketildiğinde yarardan çok zararları fark edilebilir.

Gün içerisinde son kahveni ne zaman içmen gerektiği tamamen senin kafeine karşı olan toleransına bağlıdır. Uzmanlar yatmadan 6-8 saat öncesinden kafein tüketiminin sonlandırılmasını öneriyorlar. Eğer kafeine çok alışık değilsen 10-12 saat senin için daha uygun olur.

Kişinin rahat uyuyabilmesi için en geç ne zaman kahve içmesi tamamen koşullara bağlıdır. Bunu anlamanın en iyi yolu ise deneme yanılma yöntemidir. Bu konu hakkında özellikle son senelerde çok fazla araştırma yapılmış. Kafeinin insomniaya sebep olduğu açık bir şekilde kanıtlanmışken, kimi ne seviyede etkilediği sorusuna hala kesin bir cevap bulunamamış.

Kafeinden daha az etkilenen ya da hiç etkilenmeyen kişiler de vardır. Araştırmalarda bu özelliğin çoğunlukla genetik olduğu kanıtlanmıştır. Bu kişiler için hayatın biraz daha tatsız olduğunu düşünüyorum 🙂

Bağımlılığını yenmek istiyorsan küçük adımlar atarak başlamalısın. Kahve deyip geçme, bir bağımlılığı bırakmak nasıl beynini, vücudunu, hayat kaliteni etkiliyorsa kafein de aynı etkileri yapar. Uzmanlar bir ya da iki haftada bir fincan azaltılmasını öneriyorlar. Ancak bence fincan sayısını azaltmak yerine fincana daha az kahve koymak daha başarılı bir çözüm olabilir.

Konu kahve olunca dip not düşmeden yapamadım – suda eriyen granül kahvelerden olabildiğince uzak dur. Her zaman Türk kahvesi, espresso, filtre kahve gibi gerçek kahve çekirdeğinden yapılmış kahveleri tercih et.

Yeeey! Kahve ❤ FRAPANY

Yorum bırakın